Ağrı Dağı

Şehrin simgesi olan Ağrı Dağı, Doğubayazıt’ın gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer almaktadır. Ulaşım ise Doğubayazıt’tan Gürbulak tarafına doğru gidilerek yapılmaktadır. Özel araçlarla veya taksilerle ulaşım sağlamak mümkündür.

Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Birçok aktiviteye ev sahipliği yapan Ağrı Dağı, bölgenin en önemli turistik doğal güzellikleri arasındadır. Zirve tırmanışı, kampçılık, yaylacılık, doğa yürüyüşleri bu etkinlikler arasındadır. Tırmanışlar tehlikeli olduğu için özel izin ile gerçekleştirilmektedir. 

İshak Paşa Sarayı

Doğubayazıt’ın simgesi olarak kabul edilen yapı kesinlikle gezilmesi gereken yerlerin ikinci sırasındadır. İshak Paşa Sarayı’nın şöhreti tüm dünyaya yayılmıştır. Yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen saray, 18. yüzyılın en görkemli yapıları arasındadır.

İlk olarak Abdi Paşa tarafından planlanmış ancak paşanın ölümü üzerine aynı soydan gelen İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır. Osmanlı zamanında Bayazıt sancağı bu saraydan yönetilmiştir.

Yıllar içerisinde aşırı derecede yıpranmış olan yapının büyük bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.

Meteor Çukuru

Dünyanın en büyük 2. meteor çukuru Doğubayazıt sınırları içerisinde bulunmaktadır. İlçeye 40 km uzaklıkta bulunan bölgedeki çukur 1892 yılında yaşanan gök olayı sonucunda oluşmuştur. Meteor çukuru Gürbulak Sınır Kapısı yakınlarında ve Sarıçavuş Köyü sınırları içerisindedir. Ücretsiz olarak gezilebilmektedir.

Binlerce gözlemci tarafından ziyaret edilen bölgenin koruma altında olmaması sebebiyle gün geçtikte çukurun derinliği azalmaktadır. İlk başlarda 60 metre derinlikte olan çukurun günümüzde derinliği ise 35 metredir.

Buz Mağrası

Küçük Ağrı Dağı’nın güney eteğinde Hallaç Köyü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeydoğusunda, meteor çukuru ile aynı lav tüneli sistemi üzerinde bulunan doğal bir anıt mağarasıdır. Mağara uzun eksenli, elips biçiminde, yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir çukurdur. Mağaranın ağzı esas çukura göre biraz yukarıda kalmaktadır.

İçinde bazalt lavlar, kayalar ve bu kayaların üzerinde saf ve temiz suların donmasıyla oluşmuş buz tabakalarını görmek mümkündür. Kayaların üzerinde renk renk görünen temiz buz tabakaları, sarkıt ve dikitleri olan buz mağarası mevsimlere göre değişken bir havaya sahiptir. Kışın fazla soğuk olmayan buz mağarası hava akımının etkisiyle yukarıdan damlayan suları dondurarak buza çevirmektedir. 

Keşiş Bahçesi

16. yüzyılda ortaya çıktığı sanılan ve asırlarca Anadolu’da dilden dile anlatılan,“Kerem ile Aslı” hikâyesinin bu bahçede geçtiği söylenir. Kerem, Ağrı Dağı’nı aşarak buraya gelir ve Aslı ile burada buluşur.

Hikâye ayrı dinlerden oldukları için evlenemeyen iki gencin,acı sonla biten aşklarını anlatır. İsfahan padişahının oğlu Kerem’in,Keşiş’in kızı Aslı’ya gönlünü kaptırdığı yerin,Keşiş’in Bahçesi olduğu söylenir.

Günümüzde Keşiş Bahçesi,açık hava kafeteryası olarak hizmet vermektedir…

Balık Gölü

Yakın çevresinde tarım alanları ve otlaklar bulunur. Türkiye’nin önemli kuş alanlarından biridir. Gölün üzerindeki 0.15 hektar alana sahip bir adada kuluçkaya yatan kadife ördek popülasyonu ile önemli bir kuş alanı statüsü kazanmıştır.

Bölgedeki asıl ünü, yetiştirdiği kırmızı benekli alabalıktan kaynaklanır. Göl çevresinde yaşayan başlıca hayvan türleri kartal, şahin, keklik, yabani tavşan, tilki, kurt, yaban ördeği, martı, bıldırcın ve çulluktur. 

Diyadin Kanyonu

Ağrı’nın Diyadin İlçesinde, ortasından Murat Nehri’nin geçtiği Diyadin Kanyonu bölgenin önemli değerlerinden biridir.

Diyadin Kanyonu ilçe merkezinin batısında yer almaktadır. Yüksekliği 50 metreyi bulan kanyon ortasından geçen Murat Nehri ile birlikte her mevsim görsel bir şölen sunmaktadır.

Mesire alanlarının da olduğu kanyonda keyifli vakit geçirebilirsiniz.